Porträtt av ras

Konik Polski Häst

Det är en polsk hästras som härstammar från de vilda tarpanhästarna, vilka fram till slutet av 1700-talet sporadiskt påträffades i skogsområdena i östra Polen, Litauen och Preussen. Om de vilda hästarna i östra Europa omnämndes ganska ofta i äldre krönikörers och resenärers anteckningar. Området kring Biłgoraj, där de sista vilda hästarna infångades 1806 och delades ut till lokala bönder, var relativt fattigt, underutvecklat och ogynnsamt för uppfödning av mer krävande hästraser. De lokala bönderna var tvungna att hålla små, primitiva hästar på billigaste sätt, ofta utan stall, genom att beta dem på obrukad mark och i skogarna. På detta sätt bevarades den ursprungliga hästtypen i Biłgoraj-området i över 100 år i ett något förändrat tillstånd. Först i början av 1900-talet blev uppfödare och forskare intresserade av dessa primitiva hästar, främst på grund av deras ovanliga uthållighet under svåra levnadsförhållanden, utmärkta anpassning till de lokala miljöförhållandena, låga fodersbehov, samt deras hälsa och fertilitet. Numera är endast individer med musgrå färg med ål på ryggen, utan avvikelser, tillåtna i renrasaveln av polska hästar. Musgrå färg kan vara i nyansen ljus till mörkgrå eller i nyansen bockmusgrå. I manen och svansen är ljusa hår tillåtna. Önskvärt är en primitiv hästtyp med riklig man- och svansbehåring.

  • Anpassad till hårda levnadsförhållanden.

  • Låg fodersbehov.

  • God hälsa och fertilitet.

  • Ursprunglig typ med riklig man- och svansbehåring.

  • Endast individer med musgrå färg och ål på ryggen accepteras i renrasavel.

Färger: Musgrå med en ål på ryggen. Färgen kan variera från ljus till mörkgrå eller bockmusgrå. Ljusa hår i man och svans är tillåtna.

Mankhöjd: 130-140 cm

Polska hästar kan definitiv beskrivas som mycket milda och mycket läraktiga djur. I kombination med deras goda gångarter samt deras motståndskraft mot svåra förhållanden och anspråkslösa foder har detta lett till att de används inom många olika områden. Denna lilla ras kan tack vare sina många anpassningsförmågor stanna utanför stallet året runt.